CSS yani açılımıyla “Cascading Style Sheets” Türkçe’ siyle “Basamaklanmış Stil Katmanları” bir web sitesi içerisinde birbiriyle uyumlu renk ve yazı tipi gibi öğelerin her sayfa için ayrı ayrı değil de tek bir yerden yönetilmesi anlamına gelen bir çeşit kodlama türüdür.
İnternet sayfaları için genel geçer şablonlar hazırlama olanağı verdiği gibi, bağımsız olarak harflerin stilini, yani renk, yazı tipi, büyüklük gibi özelliklerini değiştirmek için de kullanılabilir. Bu tekniğin en önemli özelliği kullanımındaki esnekliktir.
Bir Web sayfası içerisinde birbiriyle uyumlu birkaç renk ve birkaç yazı tip kullanılır ve bunları her sayfada ayrı ayrı tekrar belirtmek yerine CSS yardımıyla bir sefer tanımlayıp bütün Web sayfalarında ortak olarak kullanılabilir. Böylece sayfaların hafızadaki boyutu epey küçüldüğü gibi güncelleme yapmak da kolaylaşır.
CSS kodları, HTML kodlarının içine yazılabildiği gibi harici bir CSS dosyası oluşturularak da işlem yaptırılabilir. Türüne göre <BODY> veya <HEAD> bölümlerinde yer alabilirler. Ayrıca <link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”style.css” /> koduyla CSS dosyası çalışma sayfasına eklenebilir. Onları ayrı dosyada veya dosyalarda saklamak, onları değişik HTML sayfalarınca kullanılmasını sağlar, aynı sayfanın değişik aygıtlara göre formatlandırılmasını kolaylaştırır, sunumla yapıyı ayırarak değişiklik yapılmasını ekonomikleştirir.
CSS’in Yararları
- Daha iyi ve kolay sayfa kontrolü
- Kolay renk yönetimi ve değişimi
- Etkin kenar boşluğu denetimleri
- Metin biçimlendirme, yazı tipi ve özellikleri belirleme
- Geçişler gibi görsel efektler yaratabilme
- Görsel konumlandırma kolaylıkları
- Tek bir yerden tüm sitenin kontrol edilebilmesi imkanı
1 Yorum. Yeni Yorum
[…] CSS (Cascading Style Sheets) Nedir? […]