Yeni Ticari Reklam Kılavuzunda Neler Var?

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada fark ettiğimiz belirgin yeniliklerden biri, takip ettiğimiz bol takipçili “sosyal medya etkileyicileri”nin reklam içeren paylaşımlarında bazı zorunlulukları yerine getirmeleri! Eğer paranızın büyük çoğunluğunu sosyal ağlardan kazanıyorsanız ya da planınız buysa bu içerik tam size göre! Ticaret Bakanlığı’nın 4 Mayıs 2021’de yayınladığı kılavuzun güncel incelemesi sizlerle!

Kılavuz kimden yana? Tüketici mi Reklamcı mı?

Her geçen günde yeni bir sınırlamayla karşımıza çıkan bu sektör elbette tüketicinin en doğru ve geçerli bilgiyi elde etmesinden yana! Reklam Kurulu’nun son toplantısında yayınladığı geniş çaplı Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz” adlı kılavuzu buraya da bırakalım, bakmak isteyene; incelemesi yeterli diyen ise buyrun yazının devamına!

Ne demekti bu “influencer”?

Kelimenin kökü “influence” etmekten geliyor. Kılavuzun isminden de anlayabileceğimiz üzere “Sosyal Medya Etkileyicileri”. Yani aldığı ve tanıttığı ürünlerle tüketiciyi etkileyip ürün pazarlamasında aktif rol oynayan, sevilerek takip edilen sanal ünlüler. Aldıkları ücretlerden ürünleri ucuza almalarına kadar sürekli gündem olan ama ne olursa olsun takip etmekten asla irademizle vazgeçemediğimiz o sosyal medya kullanıcıları aslında. Daha önceki yazımızda incelediğimiz “Türkiye Dijitalde: We Are Social 2021 İstatistikleriyle!” verilerinde de görülebileceği üzere 2021 yılında bu sosyal medya etkileyicilerini takip etmemiz ülke olarak da ciddi bir artış göstermiş durumda. Bu büyük oranı da gözardı etmeyip firmalar ciddi bütçelerini bu iş için ayırmaya başladılar, hatta bazıları geç bile kaldılar!

Dünya çapında %21.3’lük bir oran hiç de azımsanacak boyutta değil!

Peki yeni düzenlemeler neler? Hızlı bir özet geçelim!

“İş birliği” kelimesi eklenmeli mi?

Sıkça fark ettiğimiz üzere artık tüm reklam içerikli paylaşımlarına bu kelimeyi eklemeye başladı sosyal medya etkileyicileri. Çünkü bu artık bir zorunluluk! Tüketicinin o üründen takip ettiği kişinin gelir elde ettiğini ve o ürünün hediye olarak gönderilmediği bilgisini net bir şekilde ortaya koyan bir kelime. Artık “influencer”lar kendilerine hediye yağıyor gibi gösteremiyorlar maalesef. Tüketici de iş birliği kelimesini görünce ticari amaçlı paylaşım olduğunu hemen anlayıp ona göre incelemeye devam edebiliyor.

“Reklam” olduğunu anlatan kelimeler vurgulanmalı mı?

Hem görsel olarak, hem yazılı hem sesli ve hareketli görüntülerde sıkça yapılan reklamlarda artık net kelimelerle bunun bir “reklam” olduğu belirtilmek zorunda! Özellikle [reklam veren] ibaresi mutlaka video içeriklerinde de açıklama kısmında “daha fazla oku” kısmına tıklamadan da görülebilir şekilde eklenmeli düzenlemesi getirildi. Ve bu eklentiler mutlaka dikkat çeken renk ve yazılarla yapılmalı ki tüketicinin hemen dikkatini çeksin.

#Reklam

#Reklam/Tanıtım

#Sponsor

#İşbirliği

#Ortaklık

“@[Reklam veren] ile işbirliği”

“@[Reklam veren] tarafından sağlandı.”

“@[Reklam veren] tarafından hediye olarak alındı.”

Hikayelerde, fotoğraf paylaşımlarında ve son zamanlarda oldukça popüler olan podcastlerde bile artık yukarıdaki ifadelerden en az biri mutlaka olmak zorunda!

Ürünlerin vaad ettikleri ne kadar gerçek?

Tüm paylaşımlarda gördüğümüz bütün ürünler hep “Maksimum etki”. Peki bunun ne kadarı doğru? Şampuan reklamlarında saçlarını yıkayınca otomatik olarak fön çekmiş gibi olan saçlar artık hiç kimse için inandırıcı olmadığı gibi, influencerlardan da artık bilimsel kanıtlanmış ve %100 denenmiş ürünleri tüm sonuçlarıyla yansıtmaları isteniyor! Tüketici alacağı ürünü tüm çıplaklığıyla, artıları ve eksileriyle birlikte incelemeli ve sonunda almaya karar veriyorsa satın almalı ki herhangi bir tüketici mağduriyeti yaşanmasın. Bunun yürürlüğe ne kadar girebileceğini önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz elbette.

Peki ya ürün sağlığı etkiliyorsa?

Öncelikle sağlık sektörüne ait hiçbir ürünü influencerların reklamlarında artık göremeyeceğiz! Yani doktorun, dişçinin, estetisyenin ya da diyetisyenin verebileceği ve sadece eczanelerden alabileceğimiz hiçbir ürün sosyal medya etkileyicilerinin reklamlarında paylaşılamayacak. Ayrıca influencerların “sağlığa yararlı, zararlı vb.” gibi bütün ifadeleri kullanmaları kesinlikle yasak!

Efekt ve filtre kullanımındaki kısıtlamalar neler?

Sosyal medyada en çok rağbet görebilen şeylerden biri de tüm paylaşımları efekt ve filtrelerle daha ilgi çekici hale getirebilmek. Bir ürünün rengini değiştirmekten tutun boyutunu, görünüşünü, her şeyini değiştirip tamamıyla algıyla oynayabiliyoruz. Bu da elbette ki ürünün gerçekliğini bozuyor ve tüketiciyi yanıltabiliyor. Eğer herhangi bir efekt veya filtre kullanımı varsa paylaşımı yapan kişi mutlaka artık bunu belirtmek zorunda. Yani özetle, artık tüm yeni düzenlemeler tüketicinin hakkını gözetmek adına!

Peki tüm kısıtlamalar reklamı yapan için mi, ya reklamverenler?

Elbette onlar için de güncel kurallar var. Öncelikle tüm bu kuralları reklamı verdikleri kişi/kuruma bildirmekle yükümlüler ve buna göre önlemlerini de bilinçli olarak almalılar. Çünkü eğer kılavuzdaki herhangi bir kuralın ihlali söz konusu olursa ihlal edenle birlikte reklamveren de sorumlu tutuluyor! İnternet üzerinden tek paylaşımla binlerce kişiye ulaşabilmek mümkün ama bunu tek bir paylaşımla binlerce zararla mahvetmek de maalesef ki artık mümkün.

Güncel kuralları ve yeni yönetmelikleri sizler için takip ediyor ve her yeni uygulamada sizleri içtenlikle bilgilendiriyor olacağız. Ozicab’ı takipte kalın!

Önceki yazı
Türkiye Dijitalde: We Are Social 2021 İstatistikleriyle!
Sonraki yazı
E-Ticarette Başarılı Olmanın Sırları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menü