Meta tag web sitelerinin bilgi etiketidir. Genellikle kullanıcıya sayfanın yapısı ve içeriği hakkında ön bilgi sunmak için kullanılan meta tag’ler HTML kodlarında head etiketleri arasında yer alır.
Peki meta tag’ler nasıl kullanılır?
Google, kendi belirlediği 200 sıralama kriterlerini, sitenin genel yapısının yanı sıra her web sayfası için ayrı denetler ve derecelendirir. Dolayısı ile içerik hakkında bilgi bulunduran meta etiketleri sitenin genel yapısına göre değil, sayfanın içeriğine özgün bilgi sunmalıdır. Web sitesinde bulunan her sayfa için kendine özgün meta etiketi kullanmamız sayfa derecelendirmesi için önemli etkendir.
Meta tag’ler HTML kodları arasında aşağıdaki gibi yer alırlar.
- Web sayfasının başlığı (Title) için kullanılması gereken meta tag kullanımı;
<meta name=”title” content=“Sayfanın başlığı burada bulunmalıdır.”/>
- Web sayfasının tanımlaması (Description) için kullanılması gereken meta tag kullanımı;
<meta name=”description” content=“Sayfanın tanımlaması burada bulunmalıdır.”/>
- Web sayfasının anahtar kelimesi (Keywords) için kullanılması gereken meta tag kullanımı;
<meta name=”keywords” content=“Sayfanın anahtar kelimesi burada bulunmalıdır.”/>
- Web sayfasının yazarı (Author) için kullanılması gereken meta tag kullanımı;
<meta name=”author” content=“Sayfa yazarının bilgisi burada bulunmalıdır.”/>
şeklindedir ve bu kadarla sınırlı olmayıp abstract, content-language, content-type, copyright, designer, distribution, expires, generator, language, publisher, reply-to, revisit-after, refresh, robots gibi sık kullanıma sahip birçok meta tag bulunmaktadır.
Meta Title Yazarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Google gibi pek çok arama motorunun ilgili aramaya ilişkin sıralama yaparken baktığı en önemli unsur; kullanıcının yaptığı aramayla çıkan sonuçların ne kadar alakalı olduğudur. Bunun için, Google ve diğer arama motorları ilgili sayfada kullanılan kelimelere ve bu kelimelerin bir arada kullanıldığında çıkan anlama bakar. Ancak, bu süreçte, sayfada yer alan içeriğin ilgili aramayla ne kadar alakalı olduğunun belirlenmesinde, bazı unsurlara diğerlerden daha fazla önem verilir.
Meta title gibi meta etiketler, arama motoru algoritmalarının sayfadaki içeriğin ne ile ilgili olduğuna karar verirken baktığı en önemli unsurlardan biridir. Bunun sebebi ise meta title etiketinin kısa ve öz bir şekilde sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlatabilmesinden kaynaklanır. Dolayısıyla, meta title etiketinin en çok dikkat edilmesi gereken site içi (on-site) faktörlerin başında geldiği söylenebilir.
İlgi çekici bir meta title etiketi; sayfanın SERP ekranında üst sıralarda çıkmasını sağlamanın yanı sıra, aynı zamanda sonuç ekranında çıkan sayfada daha fazla kullanıcının sizin konuyla ilgili hazırlamış olduğunuz içeriğe tıklamasını sağlayabilir. Örneğin, Ahrefs tarafından hazırlanan bir vaka çalışmasında bir sayfanın meta title etiketinin SEO açısından iyileştirilmesinin o sayfanın trafiğinde %37’lik bir artışa yol açtığı belirtilmiştir. Dolayısıyla, içeriğin kendisi kadar içeriğe konulacak başlığın da özenle hazırlanması gerektiğini söyleyebiliriz.
Şimdi de bu etiketi yazarken mutlaka dikkat edilmesi gereken birkaç maddeye bakalım:
Meta Title Etiketini Çok Uzun Tutmayın
Başlığı çok uzun tutarsanız, arama motorları başlığı belli bir kısımdan bölerek geri kalan kısmı “…” şeklinde gösterecektir. Arama motorlarında bir sonucun ne kadarının SERP ekranında görüneceği piksel üzerinden hesaplandığından, bir başlığın 600 pikselden fazla yer kaplamaması gerektiğini söyleyebiliriz. Genel anlamda, bu da maksimum 60 karakter eder.
Başlığı Anahtar Kelimelere Boğmayın
Anahtar kelime kullanımı her ne kadar SEO açısından belki de en önemli faktör olsa da arama motoru algoritmaları, doğal görünmeyen ve sırf sıralamalarda üstte yer almak için art arda eklenen anahtar kelimeler için sayfaları cezalandırır. Dolayısıyla, sıralamada üstte yer almak için yaptığınız bir hamle, sizin için pahalıya patlayabilir ve bir anda kendinizi çok alt sıralarda bulabilirsiniz.
Bu nedenle, başlığı anahtar kelimelerle ve tekrarlarla boğmayın. Arama motorlarında kullanılan algoritmalar anahtar kelimelerin farklı varyasyonlarını anlayabilecek kapasitede, dolayısıyla her başlık için önemli gördüğünüz kelime gruplarını tespit ederek bunları çeşitlendirerek kullanmaya çalışın.
Hedef Kitlenizi Unutmayın
Evet, meta title etiketi SEO açısından kritik öneme sahip. Ancak, unutmayın: Öncelikli olarak hedeflemeniz gereken şey sayfanızı ilgi çekici bulacak hedef kitleyi doğru belirlemek ve bu kitlenin sayfanıza tıklamasını sağlamak. Dolayısıyla, sayfa optimizasyonu ve anahtar kelime kullanımının yanı sıra, sitenize gelecek kullanıcıların deneyimini de göz ardı etmeyin. Şunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın: Bir içeriğin başlığı, markanızla yeni tanışan ve sayfanıza tıklayan potansiyel bir müşterinin gördüğü ilk unsurdur. Bu nedenle, markanızı en doğru şekilde yansıtacak başlıklara yönelin.
Meta Description Yazarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Meta description da tıpkı meta title etiketinde olduğu gibi; bir sayfanın sıralamasını büyük ölçüde etkileyen kritik bir unsurdur. İşlev açısından meta title etiketiyle benzerlik gösteren meta description; SERP ekranı ve farklı sosyal medya platformlarında yapılan linkleme üzerinden sayfanıza daha fazla kullanıcı trafiği çekmenize yardımcı olur. Dolayısıyla, bu etiketi sayfanızı tanıtan “minik bir reklam kutucuğu” olarak düşünebilirsiniz. Oldukça kısa tutulması gerekse de sayfayı tanımlayan bu birkaç cümlelik kutucuğun site trafiğine etkisi devasa boyutlarda olabilir.
Gelin birlikte meta description yazarken aklımızda tutmamız gereken birkaç unsura göz atalım:
Meta Description Etiketinin Uzunluğuna Dikkat Edin
Tıpkı meta title etiketinde olduğu gibi, sonuç sayfasında meta description etiketine ayrılan belli bir yer vardır. Bu kısım, bilgisayarlarda genel anlamda maksimum 920 piksel; mobil sayfalarda ise maksimum 680 piksel olmalıdır. Bunu da bilgisayar için yaklaşık 160 karakter; mobil için de yaklaşık 130 karakter olarak düşünebiliriz.
Call-to-Action (Eylem Çağrısı) İfadelerine Yer Verin
Türkçeye “eylem çağrısı” olarak çevrilen call-to-action, aslında kullanıcıları o sayfaya tıklayarak belli bir eylem yapmaya yönelik olarak harekete geçirmeyi hedefleyen ifadelere verilen genel isimdir. Bu anlamda, özellikle e-ticaret siteleri için hazırlanan ürün açıklamaları ve kategori içeriklerinde sıklıkla yer bulan bu ifadeleri meta description etiketinde de kullanabilirsiniz.
Yukarıdaki görsel, oldukça iyi bir CTA kullanımına örnek verilebilir. MediaMarkt’ın bilgisayar kategorisi için hazırladığı sayfa için verdiği meta description’da yer alan “Kampanyanları incelemek için tıkla!” ifadesi, call-to-action ifadesinin meta etikete nasıl entegre edilmesi gerektiğini gösteren oldukça güzel bir örnek. Bunun yanı sıra, meta description etiketinde “tek tıkla satın al!”, “şimdi incele”, “sepete ekle” gibi ifadeler de kullanılabilir.
Aynı (duplike) Meta Description Etiketlerini Kullanmayın
İnternet sitenizde yer alan farklı sayfalar için aynı meta description etiketini kullanmak arama motoru algoritmalarının kötü olarak algıladığı unsurlardan biridir. Aslında, genel anlamda sitenizde ister meta etiket olsun ister alt başlık veya içeriğin kendisi olsun, bir şeyi birden fazla sayfada kullanmak SEO açısından uzak durulması gereken bir durumdur.
Google’a göre, iyi bir meta title etiketi için “sitenizde yer alan her sayfaya yönelik olarak birbirinden farklı ve tanımlayıcı meta description etiketleri tercih etmek oldukça önemlidir.”
Son olarak, sıfırıncı sıra olarak da adlandırılan Featured Snippet (Aramada Öne Çıkan Snippet) açısından da meta title ve meta description etiketlerinin kritik öneme sahip olduğunu unutmayın.