Tüm dünyanın dijital verilerini içeren ve güncel tabloyu sunan “We Are Social Digital Report 2021” raporu yayımlandı!
Elbette bu yüzlerce sayfalık raporu sizler için inceledik ve Türkiye’nin dijital tablodaki yerini birkaç maddede sizlerin okumasına sunuyoruz!
Dünyanın büyük bir kısmının kapalı kaldığı 2020 yılında, sosyal medya kullanıcıları 3 yılın en hızlı artışı ile 4,20 milyara kadar çıktı.
2021’deki durumu gelin hep birlikte inceleyelim!
Türkiye’de sosyal medya kullanım istatistikleri nasıl değişti?
Verilere baktığımızda; Türkiye’de internet kullanıcı sayısının 3,7 milyon ile %6 arttığını görüyoruz!
Sosyal medya kullanıcı sayısının ise 6 milyon ile %11 artış gösterdiğini görülüyor. Bu veri ile birlikte Türkiye’deki sosyal medya kullanıcı sayımız Ocak 2021’de toplam nüfusumuzun % 70,8’ine eşit! Bu da demek oluyor ki her üç kişiden biri artık sosyal medyada!
2021’in ne kadarı internette geçiyor?
Günde ortalama 7 Saat 57 dakikayı internette geçiriyoruz. Geçen yıl bu zaman; 7 saat 29 dakikaydı. Bunun 2 saat 57 dakikası ise sosyal mecralarda geçiyor!
7-8 saat uyuyorsak, uyanık kaldığımız sürenin neredeyse yarısı artık internette geçiyor!
Diğer ülkelere göre henüz düşük olan bir alışkanlığımız varsa o da podcast dinlemek. Günde sadece 36 dakika ayırıyormuşuz. Bakalım seneye bu durum nasıl değişecek? Takipte kalalım!
En çok hangi web tarayıcısını kullanıyoruz?
%75’lik bir oran ile Google Chrome‘un tahtını kimseye bırakmaya niyeti yok!
%0.7’lik oranla Internet Explorer‘ı hala kullanan olmasına bile şaşkınız!
Sıralaması yükselen internet sitelerini iste tahmin etmek zor değil; elbette uzaktan eğitimle hayatımıza giren EBAlar, Zoomlar, ve www.meb.gov.tr… Eğitim aşkına!
En çok hangi kelimeyi arıyoruz?
Geçtiğimiz yıl en çok Corona, Covid, Pandemi gibi kelimeleri ararken yeni yılla birlikte artık bu kelimeleri aramaktan sıkılmışız.
Zaten artık bu kelimeleri Google‘dan daha iyi biliyoruz!
Bu yılki kelime ise yine şaşırtmıyor, şüphesiz ki EBA!
En çok ‘online’ ne tükettik?
En hızlı tüketilen ve çerez gibi bitip giden şüphesiz ki online videolar oldu.
En az rağbet gören aktivite ise online radyo dinlemek.
Hangi sosyal mecralarda artış oldu?
Bir ara “Whatsapp verileri çalıyor!” furyasıyla birçok kişinin indir tuşuna bastığı Telegram ciddi artış gösterenler arasına girdi.
Youtube elbette zirvedeki yerini artırarak korumaya devam ediyor.
Linkedin kullanıcı sayısı bir hayli artış gösterse de sıralamasının değişmesine yardımcı olmamış.
Seneye bu listede acaba Clubhouse uygulamasını görür müyüz, neden olmasın?
Tiktok da şimdiden listede bir iki adım yükselecek gibi görünüyor.
Facebook bitmedi mi?
Pek öyle görünmüyor. Elinde bu kadar büyük bir hedef kitlesi bulunan bir veri tabanını bir çırpıda bitirmek de pek öyle kolay olmasa gerek.
Yanılgının aksine Facebook reklam erişimlerini geçtiğimiz yıla oranla 1 milyon kadar artırmış durumda!
Yani doğru strateji ile hala hedef kitlenizi yakalayabilirsiniz. Ne yazık ki yaş gruplarına göre bir incelemeyi ne yazık ki bu raporda göremiyoruz, yalnızca tahmin edebiliyoruz.
.
Youtube’da en çok ne aradık?
Youtube‘da bir videoya erişmek için yaptığımız en yaygın şey Youtuber ismiyle arama yapmak!
İlk sıralarda karşımıza en yüksek abone sayısıyla doğru orantılı olarak Enes Batur çıkıyor.
Bunun dışında en fazla izlenen diziler ve TV Programları yine listede ilk sıralarda.
Peki insanlar sadece ‘Elif’ ismini niye Youtube’da arar dersiniz? Akla ünlü bir dizi karakteri gelmiyor değil.
Instagram ve Linkedin’de durum nedir?
İkisi de şüphesiz hız kesmeden yükselişte olanlardan.
Instagram arkasındaki Facebook desteği sayesinde hızla büyüyen reklam gücüyle grafiği devamlı yukarı çıkarıyor.
Linkedin ise pandemi sürecinde üye sayısında artış yaşarken reklam kısmında yeterli güce henüz kavuşamıyor.
Üye oranlarına bakıldığında ise business dünyasındaki kadın-erkek eşitsizliğinin Linkedin kullanıcılarına da doğrusal olarak yansıdığını görüyoruz.
Dileriz ki önümüzdeki yıl bu sayılar arasındaki eşitsizliği birlikte değiştirir, kadınları her mecrada yaşatıp var ederiz ve varlıklarını sürdürmelerine izin veririz!
En çok hangi uygulamaları aktif kullanıyoruz?
Hiçbir zaman kullanıcı kaybetmeyecek uygulamalardan biri şüphesiz online chat. Artarak kullanıcı kazanmaya devam ediyor.
Bu yıl bariz artışı beklendiği gibi alışveriş uygulamalarında görüyoruz.
Birbirimizi yüz yüze göremeyip hasretle yaptığımız video aramalar da yine artışta.
Ayrıca dokunmadan erişimimizi sağlayan ve büyük kolaylık olan karekodlar da rağbet görenler arasında.
Geçen yıla kıyasla HES (Hayat Eve Sığar) ve e-devlet uygulamalarının yaygınlık kazandığını görmekteyiz.
Oyunlar da ise PUBG yine birinci sırada.
En çok neye para harcadık?
Birinci sırada görüntülü dating uygulaması AZAR‘ın en çok indirilen ve para harcanan uygulama olduğunu görmekteyiz. Pandemi sürecinde artık buluşmalar da online kısma geçiş yapmış bulunmakta.
TINDER uygulaması ise ciddi gerilemiş durumda, artık bırakın yakınımızdakiyle buluşmayı tanıdıklarımızı dahi göremiyor oluşumuz bu uygulamanın akıbetini baya etkilemiş olsa gerek.
TIKTOK ise para harcanan uygulamalarda 2. sıraya yükselmiş, Demet Akalın’ın kızı Hira’nın bir ara sosyal medyayı sarsan TIKTOK harcaması bu sonucun bir işaretiydi belki de!
Markaları en çok nerede gördük?
Markalar her zamanki gibi yine televizyonun ve sosyal medya reklamlarının ekmeğini yemiş görünüyor. Tüketici yorumlarının da ciddi bir alan işgal ettiğini göz ardı etmemek gerek. Markaların ciddi olarak dikkate alması ve incelemesi gereken önemli bir istatistiksel veriyi sizlere sunmaktayız.
Yeni bir markayla tanıştık, denemek istiyoruz ama emin olamıyoruz. Artık onun için de internete danışıyoruz. 16-64 yaş arasındaki internet kullanıcıları arasında yapılan araştırmaya göre; kullanıcıların %63,7’si yeni tanıştığı markayı arama motorlarında araştırıyor. %54,5’i sosyal medya mecralarını inceliyor, %45,8’i ise marka ya da ürün web sitesini ziyaret ediyor. Bu değerler ise markalara izlemeleri gereken yol hakkında az çok bir fikir veriyor. Markanızı Ozicab bünyesine taşıyarak tüm bunları sizin için halletmemize izin verebilirsiniz! Hemen iletişime geçin⤵
E-ticarette hangi sektör fark yaratıyor?
Kısıtlamalar dahilinde online alışverişte tüketiciler en çok yeme-içme ve kişisel bakım sektörlerine yönelirken, seyahatler ve kiralama sektörü ciddi düşüş yaşamakta. Bu oran %50 gibi yüksek bir değeri bulmuş görünüyor. Elektronik ürünler, dijital müzik ve video oyunları yine en çok para harcanan ve rağbet gören sektörlerde baş göstermekte.
Özetle,
Dijitalde varlık göstermek tüm markalar için önemli diyoruz. Peki neden? Çünkü yeni markaları keşfederken sosyal medya reklamlarına tıklıyor, arama motorlarında ‘search’ ediyor, web sitelerini inceliyoruz.
Her geçen gün yeni bir marka, potansiyel müşterilerinin karşısına çıkıyor. Onları etkilemeye ve sadık müşteri haline getirmeye odaklanıyor. 16-64 yaş arasındaki internet kullanıcıları arasında yapılan araştırmaya göre kullanıcıların %42,2’si markayı televizyon reklamlarından keşfediyor. %41,6’sı ise sosyal medya reklamlarından. Televizyon ve sosyal medya reklamları arasındaki küçük fark gösteriyor ki; gelecek yıl zirve, sosyal medya reklamlarının olacak.
Çağa ayak uydurmak ve fark yaratmak için takipte kalın ve mutlaka Ozicablanın!
1 Yorum. Yeni Yorum
[…] o sosyal medya kullanıcıları aslında. Daha önceki yazımızda incelediğimiz “Türkiye Dijitalde: We Are Social 2021 İstatistikleriyle!” verilerinde de görülebileceği üzere 2021 yılında bu sosyal medya etkileyicilerini […]