Firmalar için Web Tasarımının Önemi

Profesyonel görünümlü bir kurumsal web tasarımı için geçerli olan dört önemli konu; tasarım, yazılım, içerik ve arama motoru optimizasyonu ana kategorileri altında birleşir.

Arayüz

Web sitenize giren bir müşterinin dikkatini çeken ilk şey o sitenin tasarımıdır. Bir araştırmaya göre internet kullanıcıları sayfaya girdikten 3-5 saniye gibi kısa bir süre içinde o web sitesinde kalıp kalmama kararını veriyor. Bu da bize web sayfasının tasarımından navigasyonuna kadar her şeyin ne kadar özenle hazırlanması gerektiğini gösteriyor. Özellikle kurumsal web sayfalarında yazılımdan çok o web sayfasının tasarımı ön plana çıkmaktadır. Eğer B2B gibi özellikleri barındıran bir web sitesi değilse yazılım yok denecek kadar azdır. Bu nedenle firmanın kurumsal kimliğini göz önüne alarak hazırlanan web sayfaları kullanıcıda/müşteride tutarlı bir marka algısı yaratacak ve bu da firmaya olan güveni arttıracaktır. Özellikle son zamanlarda artan mobil kullanıcı sayısının da artışıyla web sitelerinin responsive yapılarda hazırlanarak mobile uyumlu hazırlanmalarmaları zaruri olmuştur. Özetle bir kullanıcı web sayfanıza girdiğinde çok doğru şekilde hazırlanmış kategoriler sayesinde aradığını çok fazla tuşa basmadan bulabilmeli ve markanızı yansıtan renk, tipografi ve tonu bilinçaltında rahatlıkla web sayfanızda hissedebilmeli. Web sayfanızın tutarlı olması hem kullanıcının rahatlıkla web sayfanızda dolaşabilmesini hem de aradığını daha kolay bulmasını sağlamaktadır. Bu da web sitenizi ziyaret eden kişinin sizin için potansiyel bir müşteri adayı olmasını sağlamaktadır.

Yazılım

Tasarımı biten web sitesinin düzgün bir şekilde yazılıma dökülmesi çok önemlidir. Yanlış çalışan linkler ve hatalı sayfalar web sayfanızı ziyeret eden müşterilerinizin size ve markanıza olan güvenini sarsabilir ve hatta web sayfanızı zararlı görebileceği için bir daha hiçbir zaman ziyeret bile etmeyebilir. Bu ve buna benzer çeşitli sorunlar markanıza zarar verir ve müşterilerinizin gözünde güveninizi azaltabilir.

İyi bir şekilde kodlanan web sayfası düzgün linklerden oluşmalı ve hızlı şekilde açılmalıdır. Aynı şekilde tasarımı biten sayfanın doğru ve eksiksiz bir şekilde html’e aktarılması da çok önemlidir. Doğru bir şekilde Html’e aktarılmayan tasarımlar her tarayıcıda (chrome, firefox, internet explorer…) farklılık gösterebilir ve hatta çalışmayabilir. Bu da web sayfanızın iyi şekilde görüntülenmemesine ve markanıza olan güvenin azalmasına neden olmaktadır.

Bütün bunlar yalnızca işin son kullanıcı için yeterli olan kısmı. Bir de web sayfası sahibini ilgilendiren kısmı var ki o da web sitesi teslim edildikten sonra herhangi bir tasarım ya da yazılım bilgisine ihtiyaç duymadan web sayfanızda gerekli düzenlemelerin yapılabilmesine olanak sağlayan kısımdır. Dinamik şekilde hazırlanan web sayfası teslim edildikten sonra site sahibi tarafından güncellenebilir, yeni bilgiler eklenebilir ve silinebilir şekilde oluşturulur. Bu da web sitesi sahibini ekstradan yazılımcı ve tasarımcı maliyetinden kurtarır. Tabi ki bu dinamik sayfalar hiçbir zaman tasarımcı ya da yazılımcının yerini alamaz fakat önemli ölçüde işinize yarayacak faydalar sağlar.

İçerik

Tasarımı ve yazılımı biten web sayfanız neredeyse kusursuz görünüyor fakat bu yalnızca web sayfanızın yarışmaya girdiğinde ödül almasına yarar. Peki web sayfanızı ziyeret eden müşterileriniz firmanız hakkında aradığı bilgileri yeterli ve doyurucu buluyor mu? Bu noktada firmanız hakkında olabilecek neredeyse bütün bilgileri web sayfanızda paylaşmalı ve ziyaretçinin sizinle iletişime geçtiğinde artık firmanız ve ürünleriniz hakkında neredeyse her şeyi biliyor olması gerekir. Misyonunuz, vizyonunuz sertifika ve belgeleriniz yaptığınız işin bütün ayrıntılarını anlatan yazı ve görsellerle ziyaretçilerin aradıkları her şeyi web sayfanızda bulabiliyor olması gerekir. Bu müşteriniz açısından önemli olduğu kadar sizin için de çok önemlidir. Web sayfanızda anlatabileceğiniz ve gösterebileceğiniz birçok bilgiyi anlatmak zorunda kalmazsınız. Bu bakımdan web sayfanızın içeriğini çok iyi bir şekilde optimize etmeli ve hem müşterilerinizin aradıklarını çok iyi şekilde bulmasına yardımcı olmalısınız hem de arama motorlarının web sitenizdeki içerikler sayesinde sizi bulabilmelerine imkan sağlamış olursunuz.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Web sayfanız hazırlandı ve hazırladığınız içeriklerle kullanıcılarınızın karşısına çıkmaya hazırsınız. Peki aynı şekilde Google, Yandex, Bing ve Yahoo gibi arama motorları da web sayfanızı okuyup anlamaya hazır mı? Bu noktada web sayfanızın yazılım aşamasında dinamikleştirilirken ekstradan bu arama motorlarının da web sayfanızı okuyup tanımasına ve anlamlandırabilmesine olanak sağlayan alanların oluşturulması gerekmektedir. Web sitesi size teslim edildikten sonra da siz rahatlıkla yeni eklediğiniz ürünü kontrol paneliniz aracılığıyla arama motorlarına tanıtabilmeli ve web sayfanızın bu rekabet ortamında pazarlamasını internet üzerinden yapabilmelisiniz. Title, description ve keywords gibi arama motorlarının anlayabileceği alanların admin paneliniz tarafından kontrol edilebilmesi ve ekleme çıkartmaların yapılabilmesi gerekmektedir. Yoksa yalnızca kartvizitinizi verdiğiniz kişiler dışında web sitenizden kimsenin haberi olmayacaktır. Bu da internet ortamındaki rekabetten hiçbir şekilde pasta alamamanıza ve zamanla kaybolup gitmenize neden olur. Çok iyi bir şekilde SEO alt yapısı oluşturulan ve takibi yapılan siteler günde milyonlarca kullanıcının kullandığı internet sayesinde yeni müşteriler bulmanıza ve kazancınızın artmasına fırsat sağlamaktadır.

Önceki yazı
Responsive Web Tasarımının Faydaları
Sonraki yazı
Web Site Tasarımında Dikkat Edilmesi Gereken İlkeler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Menü